Sarawak ID | Register
×

Pentadbiran Bahagian Sibu

RESIDEN SIBU | DO SIBU | DO KANOWIT | DO SELANGAU

Polls
Announcements

Berita

Projek rakyat lewat siap akibat pandemik COVID-19- Dr Rundi
Tarikh : 24 Jun 2020  Sumber Berita: Utusan Sarawak
 

SIBU: Tidak semua 322 projek bekalan air di bawah 'Projek Rakyat’ yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah tekanan air bagi kawasan yang mengalami tekanan air akan diselesaikan mengikut jadual.

Menteri Utiliti Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom berkata, projek selama dua tahun yang melibatkan 322 projek yang bermula pada 2019 itu seharusnya dapat disiapkan menjelang Disember 2020.

Walau bagaimanapun, katanya, projek itu telah berhenti kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula pada 18 Mac lalu.

"Kami mempunyai rancangan ini, ada yang hampir selesai, ada yang dalam proses, malangnya kerana pandemik COVID-19 dan kemudian kita memasuki fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ini sehingga 31 Ogos. Ia akan menjadi enam bulan atau kurang.

"Ini menyebabkan ada beberapa projek yang akan ditangguhkan. Beberapa projek memerlukan masa kerana kita tidak dapat melaksanakan projek ini mengikut jadual dan waktu yang sepatutnya," tegasnya.

Beliau berkata demikian semasa lawatan rasminya ke Lembaga Air Sibu (LAS) serta menyaksikan Majlis Menandatangani Kontrak Projek Rakyat - Program Grid Bekalan Air Sarawak - Kawasan Tekanan, Mencadangkan 20 juta liter air setiap hari (MLD) Pengambilan Air Sungai untuk Bekalan Air Tanjung Manis di sini, hari ini.

Hadir sama ialah Setiausaha Tetap Kementerian Utiliti Dato Ir Alice Jawan Empaling, Residen Bahagian Sibu Charles Siaw, Pengurus Besar LAS Itin Langit, Pegawai Kesihatan Bahagian Sibu Dr Teh Jo Hun, Timbalan Pengurus Besar LAS Lau Poh Yin dan Pengarah Eksekutif Hock Seng Lee Berhad Tony Yu Yuong Wee.

Projek bernilai RM16.8 juta adalah projek selama 12 bulan dan dijangka bermula pada 15 Julai 2020.

Kontraktornya ialah Hock Seng Lee Berhad.

Penyiapan projek baru ini akan membolehkan Tanjung Manis dan kawasan berdekatan mempunyai sumber bekalan air lain selain daripada bekalan air yang ada dari Loji Rawatan Air Bayong di bawah Jabatan Bekalan Air Luar Bandar Sarikei.

"Ini akan memastikan bahawa bekalan air di Tanjung Manis dan sekitarnya mencukupi," katanya lagi.

LAS mempunyai projek bekalan air serupa di Paloh, yang dijadualkan siap pada bulan September.

Walau bagaimanapun, kerana PKP, prosesnya kini hanya 25.97 peratus siap.

Sementara itu, Dr Rundi mengatakan penyediaan bekalan air ke daerah-daerah di wilayah tengah adalah tugas yang mencabar.

Katanya, visi kerajaan untuk menyediakan bekalan air kepada semua rakyat Sarawak di negeri ini menjelang 2025 tetap diusahakan.

Katanya, kerajaan telah mengadakan pelbagai inisiatif dan projek termasuk penubuhan Jabatan Bekalan Air Luar Bandar, Bekalan Air Alternatif Sarawak (Sawas), jaringan air dan sebagainya selama bertahun-tahun lalu untuk memastikan bekalan air dapat disalurkan ke setiap bahagian di Sarawak.

Beliau berkata, kerajaan sedang mengkaji penyusunan semula sistem bekalan air untuk menguruskan bekalan air di negeri ini dengan lebih baik.

"Tidak ada gunanya memiliki rencana induk yang baik tetapi tanpa pengelolaan yang tepat. Sekiranya urusan seperti biasa tanpa ada rancangan-rancangan tertentu, tidak mungkin kita dapat memperolehi bekalan air Sarawak yang sangat baik," tegasnya lagi.

Dr Rundi juga berharap bahawa pandemik COVID-19 tidak akan berpanjangan dan Sarawak dapat memutuskan rantai jangkitan virus itu dalam masa terdekat.